Ministrul Economiei, după ce a promovat munițiile cu efect perforant termobaric: „Putem să intrăm în producție imediat, dar avem nevoie de o comandă”

Ministrul Economiei, după ce a promovat munițiile cu efect perforant termobaric: „Putem să intrăm în producție imediat, dar avem nevoie de o comandă”
Florin Spătaru, ministrul Economiei / Sursa: Ministerul Economiei
Publicat: 14/05/2022, 18:23
Actualizat: 14/05/2022, 18:25

Florin Spătaru, ministrul Economiei, a admis, sâmbătă, că, deși a promovat recent destul de intens capacitatea Uzinei Mecanice Plopeni de a produce rachete termobarice, societatea nu a primit nicio comandă.

Delegația condusă de ministrul Economiei a mers, acum trei săptămâni, în vizită de lucru la Uzina Mecanică Plopeni, la finalul căreia Florin Spătaru anunța cu satisfacție că muniția cu efect perforant termobarică se poate produce aici.

De atunci, uzina nu a primit nici măcar o comandă, a admis ministrul Economiei, sâmbătă, într-o intervenție televizată.

„Poate fi fabricată imediat. Avem capabilitatea necesară, avem echipamentele necesare, putem să o fabricăm, să intrăm în producție imediat, dar avem nevoie de o comandă, bineînțeles. Deocamdată nu am primit o astfel de comandă, dar săptămâna aceasta am avut prima întâlnire între reprezentanții Ministerului Apărării Naționale și Ministerul Economiei pentru a găsi proiecte comune care pot fi dezvoltate pe termen scurt și pe termen mediu”, a declarat ministrul Economiei, Florin Spătaru, sâmbătă, la emisiunea Income, de la Antena 3.

Poate perfora ținte de beton, cărămidă, valuri de pământ și ținte blindate

În 29 aprilie, Florin Spătaru, ministrul Economiei anunța, că muniția cu efect perforant termobarică este un produs pe care România este gata să-l fabrice pentru Ministerul Apărării Naționale, printr-un comunicat postat pe contul de Facebook.

Sursa: Ministerul Economiei
Sursa: Ministerul Economiei

„Am participat, astăzi, în poligonul Uzinei Mecanice Plopeni, la testarea loviturii perforante termobarice pentru AG-9, în vederea omologării prototipului industrial. Acestă etapă face parte din implementarea proiectului pentru fabricarea, la nivel industrial, a munițiilor cu efect perforant termobaric destinate aruncătorului de grenade AG-9, prin transferul tehnologic de la Centrul de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie, la CN ROMARM SA” , a spus ministrul Spătaru.

Demnitarul a adăugat că proiectul asigură creșterea capacității și competitivității economice. „La Plopeni, a fost testat un produs de importanță strategică și cu un potențial de piață ridicat. La momentul actual, munițiile termobarice sunt produse de un număr restrâns de producători mondiali, iar cele din configurația propusă a se vor realiza în cadrul proiectului > neaflându-se la această dată, în fabricaţie de serie sau pe lista de export a celor mai mari producători de armament din lume”.

Potrivit Ministerului Economiei, „lovitura perforant-termobarică pentru aruncătorul de grenade AG-9” este o muniție cu efect combinat de schije și suflu, având capacitatea de a perfora ținte de beton, cărămidă, valuri de pământ și ținte blindate. Muniția a fost dezvoltată în 2019, la nivel model experimental, in cadrul Agenției de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare din cadrul MApN, fiind ulterior preluată în fabricație în industria de apărare, pe baza unui proiect de transfer tehnologic finanțat de către UEFISCDI și ROMARM SA.

Sursa: Ministerul Economiei
Sursa: Ministerul Economiei

Ce buget are uzina și ce pierderi a înregistrat în trecut

Bugetul Uzinei Mecanice Plopeni atribuit de la Ministerul Economiei, de la bugetul de stat, pentru anul 2022, este peste 6,5 milioane de lei, bani care, potrivit oficialilor, urmează să fie investiți pentru asimilarea și fabricarea unei game diversificate de muniție de artilerie, în scopul satisfacerii necesităților forțelor Sistemului Național de Apărare și ale beneficiarilor externi.

Ministerului Economiei, Antreprenoriatului Şi Turismului (MEAT) deţine calitatea de acţionar majoritar, cu 77,77% la Uzina Mecanică Plopeni  filial a C.N. ROMARM S.A..

În 2020, uzina a avut 294 de angajați  (față de 303 în anul anterior), o cifră de afaceri de 17,92 milioane de lei (față de 13,9 în 2019), datorii de 73,33 milioane de lei (față de 60,4 în 2019), încheind anul 2020 cu o pierdere de 3,29 milioane de lei (față de 2,46 în 2019).

Cifrele se regăsesc în ultimul raport anual, aferent anului 2020, privind întreprinderile publice aflate în subordinea, în coordonarea, sub autoritatea ori în portofoliul MEAT, din iunie 2021.

De precizat că fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, anunța, în iulie 2021, eliberarea din funcție a administratorului „special” pentru privatizare de la Uzina Mecanică Plopeni, alături de alte patru astfel de posturi de la alte companii la care statul e acționar, salariul acestuia fiind de 10.476 de lei lunar.

Nu-i așa că v-ar plăcea și vouă să tot acumulați datorii și apoi să le tot ștergeți? O companie privată nu o să beneficieze niciodată de un asemenea tratament „special” din partea statului. În ministerul economiei reforma a început. Nu sunt nici primele sinecuri pe care le desființăm și nici ultimele”, anunța Claudiu Năsui.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligație pentru șoferi. Regulă pentru cei cu mașini second-hand. Se verifică neapărat
Trucul pe care gospodinele nu-l împărtășesc nimănui. Te scutește de la un mare efort
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Noor Inayat Khan, prințesa spioană. A strigat „Libertate” înainte să fie împușcată în cap de...